my cute Bl0g !

ASSALAMMUALAIKUM !! ^_^
Sem0ga hidup kita sentiasa di rahmati ALLAH S.W.T
amin...

Tuesday, December 25, 2012

Bawal Roses Tutorial


Assalammualaikum.. ^_^

Sekarang ni kan ramai dah yang suka pakai tudung bawal. Bagi aku senang kot nak pakai tudung ni. Lagipun masok sangat dengan muka aku yang bolat nih. Buleh muncung kan seberapa tajam yang korang nak. (apa ayat aku nih). Cuma yang bezanya, tudung bawal ni ramai yang dah buat experiment atas ke-kreatif-an orang2 zaman sekarang. Macam2 pesen dan gaya yang diorang semua gayakan dengan tudung bawal. Contoh, gaya tudung bawal yang macam Najwa Latiff pakai.

(Amek gambar ni dekat google)

Masa hari raya tahun ni, aku tetiba macam teringin nak pakai tudung bawal ni. Tapi aku xde pulak nak search kat Youtube Tutorial gaya2 tudung bawal yang bez2. Tak terfikir langsung. Asek pikir nak raya je. Sudahnya, pakai letak kat kepala je. Dah habis raya baru nyesal sebab dah terteng0k macam2 jenis gaya tudung bawal. Sedih lagi. 

Tudung bawal yang aku beli dekat Uptown Danau Kota tu jenis yang ada roses tepi2 dia tu. Dua helai aku beli. Dengan bangga diri, aku nak kasi tunjuk sikit cara2 nak pakai tudung bawal roses ni. Lets check it out bebeh! 

video

Haa, kemain lama lagi tutorial ni. Nak meng-upload-kan video ni pun lama la jugak kan. Sampai dah masak meggi aku, dah habis makan siap hirup2 sup die bagai, baru 55%. Semua ini menguji tahap kesabaran ya amat. Bila tengok balik video sendiri, sengih sorang2 dan mula timbul syak wasangka, aku sebenarnye macam ni ke??  

Ok, hope you girls enjoy tutorial ni dan jadikan sebagai pedoman dan panduan hidup korang. Haa, sampai macam tu sekali kan. Anyway, terima kasih sebab habiskan masa korang menonton ini tutorial. Selamat mencuba.Gud luck! 


Monday, December 24, 2012

Medical Check-up


Assalammualaikum..

Hari tu aku cuti panjang.. tak lah panjang sangat sampai sebulan dua bulan, 4 hari je pun. Tapi syiok nye tak terkira. Bukan senang orang kerja nurse ni nak dapat cuti. Kena tengok orang len punya jadual jugak. Kalau mana yang dah awal2 request cuti, memang xdapek la den nak nolong eh doh. Jadi, untuk tidak berasa kecewa dan menangis sedu sedan sebab tak dapat cuti, awal2 dua bulan lepas aku dah mintak cuti, dan yang paling penting aku pun tak tahu kenapa aku pilih tarikh yang bukan2 untuk cuti. Weekdays lak tuh.

Cuti2 ni of cozz aku balik Nilai. Jumpe ibu bapa dan keluarga yang tersayang. Nampak je muka mama depan pintu sambut aku balik, muncul satu perasaan lega dan... mama semakin di mamah usia.. dan xpernah buat check up lagi. Bahaya2.. aku kena buat sesuatu.

Aku menyuarakan hasrat aku untuk ajak mama buat medical check up dekat mane2 hospital. Memandangkan aku cuti dan banyak free time baik aku gunakan masa itu dengan sepenuhnya. Jadi kami memilih Columbia Hospital Setapak. Hamek ko! kemain jauh lagi dari Nilai ke Setapak. Bukan apa, alang2 pergi check up tu jalan2 la sekali. Mama aku pun bukan selalu redah KL tu. 

Di pendekkan cerita, pukul 9 pagi lagi kami dah sampai di Columbia Hospital Setapak. Terkedu gak aku. Cantik dalam dia. Teringat dulu Encik Bestfriend pernah suruh aku minta kerja dekat sini. Kedegilan aku yang melampaui batas tu yang aku buat tak tahu je, sekarang aku dah di ketawakan oleh beliau dan mama aku sendiri! Ok,lupakan pasal tu. Aku amek pakej untuk mama, 28 jenis Blood Test + Mammogram. Haaa, semua tu memang penting. 

Kami di layan oleh kakak Receptionist yang sangat peramah. Time kasih kakak. Beliau menunjukkan tempat di mana darah mama aku akan di sedut menggunakan jarum yang sangat tajam ke dalam syringe yang besarr.  Mama aku dah kecut. Haha, elek mama elek. Oh ya, nak pesan, kalau nk buat Full Blood Test ni korang kena puasa dari pukul 12 malam sebab nak check kadar kolestrol dalam darah. 



Gambar kurang cantik sebab amek guna bb je. Ni la Lab dia. Besar bapaknya. Kalah Lab spital aku.


Mama dengan gagah nya menunggu giliran. Sambil baca surat khabar dari arab. Mama cakap tengok gambar ajelah. Haha


Gunakan masa yang ada tu dengan baca novel. Yess Boss! Boleh tahan la jalan cerita nya. Sama je kalau cerita2 cinta nih, aku beli pon sebab kecewa novel Aku Bercerita dari Ramlee Awang Mursyid tak kuar2 lagi.


Haaa! ni dia. Mama cerita vein mama orang lab tu xdapat nak detect sebab halus sangat. Nasib bek tak cucuk banyak2 kali. Sambil2 tu mama berdoa harap keputusan darah mama semua ok. InsyaALLAH. 


Lepas amek darah, kakak receptionist tadi bawak kami pergi bahagian Radiology pulak. Nak buat Mammogram. Umur macam mama sesuai dah nak buat test ni. Mammogram boleh di buat pada wanita yang berumur 40 tahun ke atas. Untuk detect apa2 yang abnormal dekat breast macam lump atau sel2 kanser yang aktif. Lepas Mammogram, kami tak lengah lagi untuk mengisi perot yang semakin kempis. Mama aku puasa dengan aku2 skali puasa. Lagipun, kakak receptionist tu kata keputusan semua akan siap dalam masa 1 jam. Kitorang terus terjah kedai mamak sebelah spital tu

Tak sampai satu jam keputusan dan siap. Ada nurse bawak kami jumpe dengan doktor untuk bagi health teaching dekat mama. Syukur alhamdulillah, semua ujian darah dan Mammogram mama NORMAL! kecuali kolestrol, tggi sikit. Bacaan normal kolestrol dalam darah adalah 5.2 mmol/L. Bacaan mama 5.8 mmol/L.Tinggi sikit dari yang biasa. Doktor nasihatkan mama supaya kurangkan makanan yang berminyak, banyak kan minum air putih dan sentiasa bersenam ik0t kemampuan. Okeh! pas hbs semua medical check up, time tok berjalan!

Kami singgah dekat Kuala Lumpur Festival City Mall, sebelah je dengan spital ni. Dekat jugak dengan opis Encik Bestfriend. Mama shopping sandle baru, sebab cantik dan selesa dan murah! Shopping barang2 tadika sikit dekat Kaison! Dekat kedai ni kami ber-stesen paling lama sebab barangan dia cantik2 belaka!


Aku suka beg kertas nih! comey, ciut miut, wane pink polkadot n paris! Keinginan untuk memBeli beg kertas ni tanpa tujuan itu nafsu dan membazir.. memang cantikk.. tapi.. terpaksa ku lepaskan jua. 


"Every morning tell yourself that you are getting better and better" . Suka ayat nih! Ni buku nota. Cantik dan nampak antik. Tak beli pon, amek gambar je. Membazir beli tanpa tujuan. Setan2 dah mengaku kalah dah.

Puas berjalan2, mama kata nak minum2 je. Kami singgah minum di stall Delifrance. Aku order Lasagna + Coffee Latte, mama lak Blueberry tart + Starwberry and Manggo ice Tea. Sini self service, kena order dekat kaunter.




Setelah makanan semua siap, dengan semangat berkobar untuk amek gambar makanan tersebut, tiba2... screen bb aku gelap. Ok pahammm... bateri dah mati. Tak dapat nak amek kelazatan makanan kat situ! Damnn! 

Masa nak balik, cepat2 charge hp dalam kereta, tapi makanan tu tengah hadam dah dalam perot. Takpe! nanti nak repeat dengan Encik Bestfriend! tak kira! 


Sempat Pose depan cermin! 

Terima kasih sebab sudi baca! ^_^


Monday, December 10, 2012

Kerja Aku

 
Assalammualaikum...
 
 
"Best ke kerja nurse?", soklan yang sering aku dengar dari kengkawan, sedara mara dan orang2 yang baru aku kenal. Jawapan aku
 
"Ntah"
 
Bukan nak jadi sombong ke pe, tapi sebenarnya dah tak larat nak jawab. Lagipun aku tak nak nanti aku dah start cerita panjang lebar tapi diorang buat muka selumber dan pastu tukar topik lain. Sedih tahu. Sebab tu kalau orang tanya aku kerja apa aku jawab dengan gah dan bangga nya
 
"Saya kerja NURSE!"
 
Lepas tu diorang diam sebab dah dapat jawapan kerja nurse tu best dengan cara dan gaya aku jawab tu. Korang paham x? Tak paham g baca banyak2 kali. Cuba kalau aku jawab...
 
"Saya kerja nurse jeee....''
 
Tak ke orang akan rasa... err...ok.. xbest ke kerja nurse. Haaaa, dah muncul dah soklan2 ke 2 seterusnya ke 3 buatkan orang tu akan terasa hati dengan aku sebab aku dah buat muka malas nak layan. Kena pandai reverse psikologi seseorang, betol x? aku rasa kalau mak cik2 clearner tu jawab macam ni
 
"Saya kerja CLEANER!"
 
Sumpah orang lain akan tergamam dan akan memakai cermin mata hitam sebab tengok mata mak cik tu bersinar2 sebab bangga dengan kerja dia. Baru korang tahu betapa bestnya kerja cleaner ni. Kerja halal di sisi ALLAH, aku xnampak kat mana hinanya kerja diorang. Tandas2 awam dekat negara kita ni, tanpa mereka yang dok mencuci dan menyetal mende2 alah tu sape lagi nak buat? Emo kejap.
 
Kembali ke topik Nurse. Aku pun xpasti kenapa aku pilih Nurse. Dulu masa kecik2 cikgu tanya nak jadi apa, student mesti cakap nak jadi doktor, peguam syariah, tokey kedai emas, ketua kongsi gelap, tiba time aku, aku jawab ''saya nak jadi isteri solehah cikgu", jadi bahan gelak aku pastu. Aku heran, ada yang cakap nak jadi ketua kongsi gelap xpulak diorang bahan.. ok aku paham.. nanti rumah diorang kene simbah cat merah.
 
Jadi untuk tidak memanjangkan cerita meh gua kasi tahu lu suma apa "Best" nya jadi jururawat!. Ianya berbentuk QandA
 
1. Best x jadi nurse? (soklan general)
Jawapan : best! kena maki, kena marah, kena jerkah, kena kutuk. Tapi lagi best kalau dengar ayat "terima kasih misi", tak kesah la baru lepas kena maki ke. Xyah bagi ayat-ayat cinta aku dah cair dah.
 
2. Tak jijik ke cuci T**k orang? errwwww
Jawapan : Jijik, eerrrrwww (ikut balik gaya orang yang tanya tu) siapa kata tak tu memang bukan orang. Tapi kerana keikhlasan dalam bertugas dan ambil sebagai practice untuk jaga mak dan ayah kita bile mereka sakit atau dah tua. Xrasa jijik pun. Xde perasaan dah tengok. Dalam hati siap cakap, eleh..macam cuci coklat cadbury je ni.
 
3. Tak pengsan ke tengok darah banyak2?
Jawapan : Memula tu agak la, lagi2 kerja dekat bahagian Labour, memang sebakul darah arr korang tengok, dengan bau hanyir lagi, tapi lama2 dah tak bau apa dah. Sebab tu orang tanya "ko ade bau durian tak?" Aku jawab ''xde, aku bau darah je''
 
4. Tak penat ke?
Jawapan : uishh! TAK pun. Angkat pesakit, lari satu ward, jerit2 soh pesakit 'push'!, sambut baby, selamatkan baby yang semakin tak bernyawa, cek pesakit setiap setengah jam, bawak pesakit pergi tandas, memang tak penat kalau kita ikhlas.
 
5. Kenapa nak jadi nurse?
Jawapan : Dah tertulis di Luh Mahfuz memang aku di jodohkan dengan kerja ni. (ecehh)
 
Haa..tulah dia sebahagian soklan2 general pasal kerja aku ni. Kadang2 memang rasa nak benti je kerja nurse, bek aku kerja opis2 ke, mengadap kertas dan komputer, xyah kene bebel dengan doktor, dengan pesakit yang fussy gilerr ya amat, jadikan kita macam maid diorang, dengan matron lagi. Tapi, semua tu mengajar aku menjadi seorang yang sangat bersyukur sebab aku tahu apa yang orang xtahu. Sebab ilmu bahagian perubatan memang sangat luas. Ada penyakit yang tak pernah kita tahu sakit apa kita yang tahu dulu. Kena maki kena marah ke, pedulik kan sume tu. Anggap macam lalat yang berterbangan, memang merimaskan tapi  kalau dah wangie dan mandi lalat xdatang pun. Sama macam hati, kalau hati bersih, jadikan makian dan marahan orang tu sebagai semangat kita untuk lagi berusaha dan terus berusaha.
 
Dan yang paling penting kerja nurse ni kena ikhlas. Kalau aku buat xbaek dekat pesakit aku, mana tahu satu hari nanti family aku atau aku sendiri yang terkena dengan kejahatan yang kita buat tu. Sumpah aku xnak. Sebab itu aku akan sentiasa mengikhlaskan hati ni walaupon kadang ragam pesakit tu buatkan aku cam, haishh..aku cocok ko kang dengan jarum besar kang. Niat je, malaikat Raqib xtulis lagikan selagi kita xbuat..heee, Nauzubillah, minta simpang dengan niat2 yang macam tu. Semoga ALLAH permudahkan.
 
Jadi! jadilah nurse ! memang Best! (thumbs up)
 
Sekian...terima kasih
 
Yang benar
Nurazlili aziz
 
 


Thursday, December 6, 2012

Cerita Bosan AKu

Assalammualaikum..

Dah lama jugak aku tak updated blog ni di sebabkan tidak membayar 'berokband' dan ini membuatkan aku melopong tetiap hari kalau balik rumah sewa. Dahla TV pon rosak terbakar. Apa lagi hiburan yang ada selain tidur je manjang. Badan pon makin naik dan jerawat makin berleluasa mengembangkan kuasa nya di daerah2 muka yang masih bersih nih. Haishh.. Dengan kerja shift xmenentu, malam ni kerja ttbe besok kerja petang lak, lusa pagi. Tak ke mata dan otak aku setiap hari terkejut walaupun dah setahun setengah kerja. Effect dari kerja shift x menentu menyebabkan hormone aku pon turun naik.. adeyhh 

Tetiba satu hari, ada sorang staff member tegur..

Member : 'Eh! lili ! kenapa muka U makin putih?? Baru 2 minggu I cuti kawen U lak makin cerah I tengok..    
Aku       : Err... (belum sempat aku nak explain)
Member : Apa rahsia nya?
Aku       : Err... 
Member : Bagitahulaaaahhhh 
Aku       : ( Aku nak bagitahulahh tapi kau yang cakap macam kilat) Rahsianya, kerja double shift setiap hari 
                dalam ward ni, dari pukul 7 pagi sampai 9 malam, xkena cahaya matahari langsung! Putih la U. 
Member : (-_-") 

Memang muka korang akan putih, tapi putih yang bukan jenis berseri tapi yang jenis kusam pucat nya. Pakej wa kasi sama lu. Yelah, lebih2 lagi kerja doube shift, contoh nya eh, kerja shift pagi + petang = 7pgi - 9mlm. Kerja of coz dalam bangunan, masuk kerja xnampak matahari, balik kerja pun sama. Mana kulit xputih. 

Sikap dan tabiat yang paling aku xsuka dekat diri aku sendiri, aku ngaku yang aku memang boros. Sumpah. Tengok tu nak beli tengok ni nak jugak, gelojoh memilih dan membeli. Lagi2 sekarang shopping hanya di hujung jari anda. Akibatnya Hujung bulan kembali melopong sebab duit dah habis. (-__-") Tahniah! Syabas! Padan muka aku. -time kasih- 

Untuk tidak kembali boros, dengan semangat yang sangat berkobar2 aku sambil kepol2 kan jari jemari, aku bagi kad rimau aku dekat Encik Bestfriend untuk simpankan dan sekaligus aku melantik beliau sebagai Penasihat Kewangan aku. Aku terima penerimaan beliau dengan gelengan kepala. Bukan tanda tak setuju tapi tanda 'apa laa nak jadi dengan kau nih' . Tahniah untuk aku sekali lagi ! 

Sejak 2 menjak ni, banyak sangat jemputan kahwin aku dapat. Kawan yang aku tak sangka2 akan kahwin pun dah pergi honey2moon dah sekarang. Tapi semua jemputan kahwin banyak yang aku tak dapat nak hadiri di sebabkan keCINTAAN aku terhadap hospital ni makin membuak (penipu). Tak dapat nak bergaya sakan. Tak dapat nak rasa makanan kenduri yang sedap2 dan berlemakk. Tak dapat nak cuci mata tengok pengapit pengantin lelaki, tak kan nak tengok dan tatap pengantin lelaki, kang ada yang kena panahan petir. Semua tak dapat.

Hari tu tetiba je mama aku bersuara

Mama : Mama nak and harap sangat kak lin bertunang tahun depan.
Aku    : Purrrrrggh (tersedak air Milo panas yang aku baru nak menikmati, terok benar bunyi nya, mama aku
            sambung lagi)
Mama : Tunang dulu pastu baru ada semangat nak kumpul duit tok kawen
Aku    : Nanti kak lin kawen sape nak jaga mama?
Mama : KAU dengan laki ko laaa jaga mama. Mudakk nih!

Hampir setiap hari aku on pesbuk, korang jangan tanya dekat mana aku online, kang ada orang tu yang tak pasal-pasal kena buang kerja. Setiap kali dinding pesbuk tu tertera, mende 1st thing aku tengok dan baca

"Bahagianya aku di hari Perkahwinanku"
"Doakan semoga kami berkekalan hingga ke akhir hayat"

OK, bosan.. scroll bawah sikit...

"Tema Pink untuk hari persandingan kami"
"Tak pernah pakai makeup tebal2, hari perkahwinan je dapat''

AKU : (-_____-")

Untuk tidak mengaku kalah dengan mereka, aku pun nak jugakk..


Nah! Tema turquoise dengan pink u ! Tapi aku xpaham something, gambar ni adakah pre-wedding, on the wedding atau post-wedding? Tanpa 'suami' lak tuh. haii..

 Memandangkan banyak sangat cerita2 aku yang bosan2 nih, bek aku diam dah. Makin tension je sebenarnya taip post nih. Tapi tak nak bagi blog ni tertunggu2 dengan post aku sebab tu aku mengagahkan jugak jari jemari ini untuk menaip. Ikhlas dari hati!

Kata-kata semangat yang sampai sekarang buatkan aku gagah meneruskan kehidupan (ecehh) ialah.. Doa, Usaha dan Tawakal. InsyaALLAH.. Doakan semoga perjalanan hidup aku di permudahkan, doa semoga di pertemukan dengan suami yang hemsem dan mampu membimbing aku, doa semoga naik gaji, doa dapat beli rumah sendiri, pastu dengan doa tu aku berusaha sakan yang masih belum mencapai tahap AD pon belom sebab sentiasa lagi, but no problem, hidup memang macam tu an? dah usaha then tawakal pada Yang Maha Esa.. Tanpa DIA siapalah kita di muka bumi ini.. Walaupon Allah tak dapat nak baca post dekat blog aku ni, tapi DIA sentiasa mendengar doa-doa dari hamba2NYA...

Sekian post kali ni. Terima kasih sebab sudi julingkan mata korang untuk baca. Tahniah!




Tuesday, November 20, 2012

Radiusite Halfmoon Shawl Tutorial

Assalammualaikum..

Aku tiba2 sangat rajin untuk record dan edit 1 video Tutorial shawl Halfmoon dari Butik Radiusite yang jadi trend awek2, adik perempuan, kakak, mak, mak cik korang semua pakai. Bukan korang je yang minat, aku pon. Terasa macam hari2 nak pakai tudung macam ni. Lagi2 bila tengok Heliza Helmi yang pakai. CUN! >_<



Memandangkan aku memang meminati beliau, aku record khas 1 tutorial cara nak pakai tudung macam ni. Bukan susah pun sebenarnya. Sonang wak ang! haha ;D 

video

Haaa! tu diaaa.. haha ;D sory la banyak yg silap dan tak kena. Macam2 gaya korang buleh buat hanya gunakan satu shawl tu je. Sesuai untuk attend mana2 event, kawen ke, tunang ke, dinner ke, photoshoot ke, jalan2 cari pakwe ke?? haha ;D what so ever la kan. At the same time menjadikan korang muslimah yang menepati cita rasa menutup aurat. Jadi! selamat mencuba! Semoga kita bertemu lagi pada hari dan waktu yang berlainan! (apsal cam gampang lak ayat aku nih >_<) err.. time kasih sebab menonton! heee





Saturday, November 17, 2012

Surah Al-Waqiah


Assalammualaikum..

Dulu start dari aku sekolah rendah, papa dengan mama aku selalu pesan dekat kami adik beradik, lepas solat selalu amalkan baca Surah Al-Waqiah. Biasa lah masa budak2 hingusan dulu, mana nak ikut sangat cakap mak ayah, lagipun masih tak terfikir untuk tahu dan ertikan makna dan fadhilat yang terkandung dalam surah pilihan ni. 

Then suatu hari, Ustaz Pelatih yang sangat hemsem...heee, (masa aku kat sekolah dulu arr, semua student akan terpikat dekat cikgu2 lelaki pelatih yang hemsem, termasuk arr aku sekalikan) Ustaz ni suruh kitorang hafalkan Surah Al-Waqiah ni bersama erti dan makna nya sekali. Ahh..sudah.. geng2 hafazan toksah cakap arr, diorang yang melulu dulu pergi serbu ustaz hensem tu. Di sebabkan ustaz yang hensem tu jugak aku pulun hafal habis dengan erti nya sekali. Then! Baru aku realize betapa besar maknanya dan fadhilat surah Al-Waqiah ni sebenarnya.


Al-Waqiah bererti 'Hari Kiamat' yang diambil dari ayat pertama surah ni. Isi2 yang terkandung di dalam surah ni menceritakan tentang huru-hara pada hari kiamat, hari kebangkitan, hari hisab, gambaran syurga dan neraka dan 3 golongan manusia. 

Golongan Pertama - hamba2 ALLAH yang ALLAH segerakan mereka masuk ke syurga tanpa di hisab 
Golongan Kanan - hamba2Nya yang beriman ke jalan ALLAH
Golongan Kiri - Manusia2 yang berbuat maksiat, kemungkaran dan kejatahan.

Antara fadhilat surah pilihan ini

1. Kalau korang pada pada setiap malam sebagai wirid, maka tidak akan di timpa kepapan yakni kemiskinan.
Nabi SAW pernah bersabda

" Barangsiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka tidak akan menimpa padanya kepapaan. Dan surah Al-Waqiah adalah surah kaya, maka bacalah dan ajarkanlah kepada anak-anak kamu'


2. Imam Ja'afar ra pun pernah berkata

" Barangsiapa yang membaca surah Al-Waqiah pada waktu pagi ketika keluar dari rumahnya untuk bekerja, maka ALLAH akan mempermudahkan rezekinya dan mendatangkan hajatnya. Dan barangsiapa membaca surah Al-Waqiah di waktu pagi dan petang maka ia tidak akan kelaparan atau kehausan, dan tidak akan takut terhadap orang yang akan memfitnahnya, malah kefitnahannya itu akan kembali pada orang itu''

Itu di antara fadhilat2 surah pilihan ni. Baru aku tahu kenapa mama dengan papa bersungguh2 suruh kami adik beradik amalkan surah ni. 

Alhamdulillah..sampai sekarang aku masih amalkan surah ni dan aku merasakan bahawa, rezeki yang ALLAH berikan bukan sahaja dalam bentuk duit ataupun kemewahan, tetapi dari semua sudut, rezeki di sehatkan tubuh badan, rezeki kebahagiaan keluarga, rezeki kebahagiaan hidup dengan kawan2, rezeki apa yang kita nak dapat je, berkahwin, dapat cahaya mata dan setiap permasalahan insyaALLAH pasti ada jalan penyelesaian dan hikmah nya, itu juga dikira rezeki yang ALLAH kurniakan pada hamba2NYA. Kesimpulan daripada fadhilat surah ni aku rasa korang pun dah boleh tahu. Surah ini adalah surah yang mendatangkan rezeki pada kita. Tapi.. mestilah dibaca dengan hati yang bersih dan dengan niat yang betul kita berdoa, usaha mencari rezeki dan bertawakal padaNYA. Selain dari surah ni amalkan juga Solat Sunat Dhuha ^_^

p/s : akhir sekali dapat jugak aku hafal surah ni dan maknanya sekali depan ustaz hensem tu. hihi ;p markah penuh tanpa gagap! hoyehh! eh..syukur alhamdulillah.. heeee

Terima kasih kerana sudi baca 

Sunday, November 4, 2012

SPM

Assalammualaikum...

Wahh.. minggu pelajar Form 5 amek SPM. Kak Lili nak ucapkan good luck dan all the best ok?. Baca doa dan tawakal. Kak Lili tahu yang adik-adik semua dah study habis-habisan untuk berjaya. Usaha tangga kejayaan! So, stay focus and relax ok?

Bercerita tentang SPM, aku rindu lak zaman-zaman alam persekolahan ni. Dulu masa sekolah aku bukanlah pelajar yang boleh di jadikan pelajar contoh. Belajar pun ala kadar walaupon xpernah ponteng sekolah. Tapi selalu xbuat kerja sekolah yang cikgu bagi. Selalu kena marah. Denda paling 'best' aku pernah berdiri depan kelas sebab xsiap kerja sekolah dan masa tu ada abang Form 6 yang aku admire lalu pulak depan kelas. Adeyhh.. sengih dan tunduk muka je la yang aku mampu. 

Post kali ni bukan la aku nak memalukan diri aku sendiri, cuma ingin menceritakan pengalaman, asam garam pahit manis yang aku lalui masa alam persekolahan. Aku ingat lagi masa Form 1 sampai Form 2, cikgu matematik aku, di sebabkan ketidaksukaan aku pada subjek matematik ni setiap kali kelas beliau mesti beliau akan suruh aku bangun dan duduk atas lantai depan papan hitam tu. Time tu punya malu Tuhan dan papan hitam tu je yang tahu. Aku sorang je lak tu. Nasib baik tudung sekolah aku yang labuh dan ke depan tu mampu untuk menutup muka aku. Biasa lah, masa Form 1, xreti lagi nak pakai tudung cun2, senget2 belaka tudung aku. Haha. Kembali pada cerita matematik aku tu, memang aku akan sentiasa dapat markah yang paling rendah. Beliau la cikgu yang paling aku ingat sampai sekarang. Hehe..

Perkara yang aku kira teror masa sekolah dulu adalah permainan catur. Perghh, catur dengan aku macam xleh dah nak dipisahkan. Cikgu matematik aku pun agak hairan la. Sebab kebanyakkan cikgu2 cakap orang yang teror main catur ni seorang yang sangat pandai dalam pelajaran matematik. Aku sendiri pun xpercaya. Yang aku tahu bila aku main catur tu aku rasa macam menyusun strategi perang, bukan macam kira formula matematik pun. Mungkin ni semua darah askar dari papa aku yang mengalir dalam darah aku ni..kihkih.. Mungkin.. (-__-"). Minat aku terhadap permainan catur ni aku sampai la ke tahap mewakili negeri sendiri. Teror x? teror x? tapi xteror jugak kalau matematik asek failed. errr...

Masa sekolah dulu, aku berbadan besar jugak. Berat badan aku masa tu 55kg compare dengan sekarang 46kg. Rahsia dia? Nanti2 la aku cakap. So, memandangkan badan pun berat, ada hati tu nak pakai cantik2 dan sumpah masa tu aku memang xpandai nak berfesyen. Pakai baju kuar jalan2 pun kira baju yang boleh memalukan diri aku sendiri. Start on that day, aku rasa badan aku ni memang xboleh bla, aku menanamkan azam untuk kurus! Jyeahh! Inilah rahsia dia kengkawan dan adik-adikku sekalian. It is Jogging.

Yupp! Setiap hari lepas habis sekolah je, mesti aku habiskan masa aku dekat tasik2 yang ada trak jogging tu. Di sebabkan setiap hari muka aku je dekat tasik tu, ikan-ikan tu pun macam dah menyampah je tengok muka aku. Yelah, dah pakcik2 yang dok memancing situ selalu xdapat seekor ikan pun bila aku berjogging. Bila aku tak ada banyak je pakcik2 tu dapat ikan. Sedihh gak arr rasa. Tapi ada aku pedulik, lantak kau la ikan. Jog punya jog, lari nya lari, sampai semua pertandingan olahraga long distance dan merentas desa semua aku yang bolot habis. Dari situla berat badan aku turun kg demi kg. Dari 55kg - 46kg. Tapi kadang2 naik turun gak. Yelah dah semua makanan aku melantak xkira masa. 

Setiap kali bangun pagi nak pergi sekolah, aku merungut bila la nak habis sekolah ni, maksud aku bila la nak tamatkan zaman persekolahan ni. Selama 13 tahun bersama dengan sekolah plus tadika sekali, akhirnya pada akhir tahun 2007, aku betol2 berada di depan pintu masuk dewan peperiksaan untuk amek SPM. Ya Tuhanku, masa tu macam2 perasaan yang ada. Muncul satu persatu wajah orang2 yang aku sayang, macam nak berperang lak. Memang perang arr tu! Baru nak menyesal tak belajar matematik betul2 dulu. Asek sebuk dengan catur dan program menguruskan badan tu. Tapi akhirnya aku berjaya habiskan semua exam2 tu.

Sekarang.. dari zaman sekolah dulu masuk pulak zaman kolej dan sampaila aku dah ada kerja yang tetap sekarang, ada macam2 perkara yang mengajar aku. Penat lelah menjadi seorang pelajar. Setiap seorang ada pengalaman masing2 yang menjadikan diri mereka lebih matang. Walaupun dah 5 tahun aku meninggalkan alam persekolahan, tapi kalau di takdirkan ALLAH bagi aku pilih kehidupan apa yang aku nak, aku akan memilih zaman persekolahan aku, untuk aku lebih menghargai hari2 berada di sekolah, tapi siapa lah aku untuk mengubah takdir ALLAH. DIA yang lebih mengetahui setiap sesuatu.. 

Haaa..panjang lebar lak post aku kali ni. Bukan selalu. teheee ;D anyway! terima kasih sebab sudi baca post nih! 


P / S : Time Form 5, suci gilerr muka aku masa nih.kihkih >_<"

Saturday, November 3, 2012

Minaz Boutique AWESOME!

Assalammualaikum...

Hari-hari aku menjenguk si Muka Buku dgn blog ni ha. Makin lama aku rasa facebook ni semakin bosan lak. Aku tak tahu nak post apa, nak stalker siapa. Tangan ni dah gatal dah nak deactivated akaun. Tapi... tetiba ada 1 page yang buatkan jari aku terhenti untuk melakukan menda itu.

minazboutiquestudio.com ! Aku pun klik arr kan. 

Jeng2! Dress ni yang aku nampak dulu. OMG this is beautiful !

Lantas, jari jemari aku dengan gagah nya terus Liked page nih. Then, tanpa membuang masa aku teros klik pada album butik nih. Lagi sekali mata aku terbeliak. Melilau-lilau mata hitam aku. This is soooo beautiful. Let me introduce you.. Minaz Collection. (gambar2 ni di upload sebaek mndapat ijin dari owner butik ni, Puan Mija Piza.. tq sys! ^_^)

Mini Kurung Ruffle Chiffony Roses! Sumpah cun weyh! Ada macam2 kaler, tapi yang ni menarik minat aku.

Nah! Korang buat arr pilihan kaler apa korang nak!

Mini Kurung 'Color Block' Ribbony. Cute gilerr! Aku nakk! >_<" 

Dari baju kurung ke Maxi Long Skirt Princess nih. Macam princess bila korang pakai. Soft gilerr kain dia.

Hari Raya Aidilfitri nya koleksi. Moden Kurung Shoulder Ribbony Polkadot! OMG! Apsal baru skang aku tau MINAZ nih. >_<"

Baru-baru ni, Minaz Boutique ada buka booth untuk MOSLEMA In Style Fashion dekat PWTC. Designer2 Muslimah tanah air berkumpul, bergabung, meletopss! Minaz nye booth gak menarik perhatian aku. Walaupon aku xpergi pun senanya, tapi bila tengok dekat gambar.. sumpah nice!

Tengok! wa tak lak tipu nya sama lu orang. Sweet gilooo! Rasa macam nak duduk situ lama2 xnak balik. Tapi aku xpergi pon..acane tuh..? teheee (-_-")

Event ni, Minaz Boutique memperkenalkan koleksi2 terbaru yang di reka khas oleh owner butik ni, Puan Mija Piza dan Minaz crew! 

Kaler-kalerful! mate hitam aku dah xjadi hitam dah. Dah bertukar jadi warna warni dah skang. haha ;D Kaler2 yang sangat attractive! 

Haa! ni laa dia gojess Puan Mija Piza dengan Heliza Helmi. (camne arr busana yang Heliza Helmi pakai tu, serabut tapi cun!! ) 

Fine! Fatin Liyana dengan Datin pon jadi model untuk koleksi terbaru MINAZ ! Sungguh cantikkk! FL pakai Peplum Roses FL -LIMITED EDITION!

Model tecik comeyyy ni pakai Peplum Dolly Polka. Aku dah gilerr dah ni. Ada siapa2 leh tolong x?? >_<"

Ni lagi satu koleksi Peplum dari MINAZ. 

Agak berjam2 jugak aku menatap koleksi2 dari MINAZ ni. Tu yang buatkan aku bertambah gilerr. Haishh. Semua yang aku suka dah SOLD OUT ! (-_-"). Haaa! sebelom terlambat, pada sesiapa yang dah giler macam aku tengok koleksi cantik macam ni, ada berita baik tau! MINAZ ada buat 1 contest! Like, Share and Win "Color Bold" contest. Caranya senang je weyh..


Syarat pertandingannya: 

- korang mestilah kena "Like" page minazboutiquestudio.com dekat facebook dahulu
- lepas itu korang "Like" gambar di atas - "Share" post contest ini. Pastikan setting status share korang adalah   "PUBLIC" supaya crew MINAZ ni boleh cek. Tag 5 org rakan korang ye pd status share..
- then korang kena komen dekat gambar tu after share .. 
- DUA (2) orang pemenang akan dipilih secara rawak utk memenangi salah satu daripada "BOLD & COLORS" by MINAZ COLLEZIONE ini.
- Pemilihan hadiah pemenang adalah hak mutlak MINAZ. Pemenang akan dihubungi untuk membuat pemilihan warna dan size sahaja. 
- Boleh share seberapa byk yg korang suka. Suka hati korang arr. 
- Contest berakhir pd 6/11/2012 ( SELASA ) cepatt weyh!!
- Jangan lepaskan peluang! :)

Ok2, aku bagi korang masa untuk buat semua2 tu, tapi jangan lupa lak bagi habis dulu baca blog aku nih. (paksa2 lak..hihi). OVERALL nya! Dress2 and busana di MINAZ Boutique ni memang cantik. Menepati cita rasa remaja muslimah zaman sekarang ni. Korang leh tengok lagi banyak koleksi2 MINAZ dekat page FB mereka. Sampai aku pun xjadi nak deactivated akaun FB aku disebabkan MINAZ ni nye pasal. haha ;D Tapi korang kena cepat grab baju2 ni sebab macam biasa akan sentiasa SOLD OUT! Baju tu tak akan menunggu korang, tapi korang yang kena tunggu baju tu. Tahniah kepada Puan Designer Puan Mija Piza dan MINAZ CREW for the Great Design! 


Di sebabkan kecewa xdapat baju-baju dari koleksi MINAZ, aku bantai gi beli gak baju jenis peplum ni dekat kedai tepi2 jalan nun haa. Tapi murah je arr..(-_-'') Ahh..asal kan leh bayangkan pakai baju dari koleksi MINAZ tu. Haha ;D sampai camtu skali an..hikhik. Sekian untuk post kali ni ^_^ Terima kasih sebab sudi baca ! ;D

p/s - Aku pon masuk gak contest MINAZ nih..hihi ;D 



Wednesday, October 31, 2012

Universal Studio Singpore Part 2

Assalammualaikum..

Yeahh! kite kembali dengan USS part 2. Post kali ni sambungan aku beronok-ronok di Universal Studio Singapore. Seperti yang korang baca pada post yang lepas tu, aku cerita kan betapa sonoknya kitorang beriadah di USS ni. So, same with this post also. Masih lagi di USS. 


Kami dah sampai ke Jurassic Park tuh. Its time to feel the fear. Haha 


To The Lost World of Tambun..eh! silap..to the lost world je..tehee ;p


Welcome to Hollywood bebeh ;D


National Library. Feeling ala2 student US arr konon kann. 


Ni la Hotel yang kitorang nak cek in. Sangat menipu ok. haha


The Street


Bangunan yang sangat the New York, hehe


Bangunan dia sangat cantik minus the pak cik mat saleh tu


HAA! ni dia set mengarah si pengarah Steven Spielberg tu. Nampak tenang je kan. But within a minute setting ni dah jadi huru hara, air tu keluar api bagai, bot yang nun atas sana jatuh, tingkap pecah, tsunami melanda, air tu bergelora yang teramat, kayu-kayan pecah belah, atap atas terbang nth ke mana..haa! That's what happened. Then, within a minute jugak, set ni akan kembali ke tempat yang asal. Sumpah gempak!


Tengah ligat berjalan sakan, untung betol terjumpa dengan Marilyn Monroe. Puas gak beratur nak hamek gambar dengan dia nih. Kitorang group ke2 last. -_-''


Letih berjalan, kitorang singgah makan dekat Restoran Mel's. Bila korang masuk dalam restoran ni korang feel la macam ade dekat hollywood sikit. 


Show The guys from Mel's. Mereka sangat hemsem and pandai menyanyi. Suara masing2 sebijik macam penyanyi Westlife tuh. 


Bezz! xramai manusia2 pon. hikhik


Depan Palace World Premiere. Konon retiss arr nih masing2. 


Last but not least Peace dari aku. HAHA ;D

OVERALL! USS ni memang best! Lagi best kalau pergi dengan family and kawan2. So, like I said before, better pergi sini by weekdays. Kalau weekend memang berasap kaki berdiri punya lama untuk beli tiket, untuk tengok show dan makan. Dan avoid daripada tiket habis kalau korang walk in customer. Aku datang sini abang aku dan aweknya dah booking and paid awal2 untuk aku with my little brother. So, taklah kitorang menghabiskan masa beratur nya panjang. USS ni buka dari pukul 9 pagi hingga 7 petang. 

Aku sarankan korang sampai awal sikit, dan naek ride yang bez2 and gempak2 dulu. Jalan2 along the street tu petang tu pon boleh. Sebab maskot-maskot feymes tu akan keluar dari tengah hari hingga petang. So, korang bolehla bergambar sakan ya amat nya time tu. Jangan lupa bawak baju lebih, sebab ada ride yang akan membuatkan korang basah kuyup dan muntah2. Macam aku arr, kalau korang pasan tetiba je baju aku dah bertukar, siap bukak contact lens pakai cemin mata. Tu sebab aku dah kebasahan naek ride dekat Jurassic Park tu. 

Jadi, kalau pergi sini jangan lupa ape yang aku pesan ok? Sekarang USS ni masih ada banyak lagi benda2 and show2 baru yang diorang akan update. Masa aku pergi tu diorang tengah siapkan Hogwarts School -Harry Potter tuh! Untung arr siapa yang pergi USS ni waktu skang. (-___-"). Anyway! Thank you sebab sudi baca post yang poyo nih. 


Saturday, October 27, 2012

Universal Studio Singapore Part 1

Assalammualaikum...


Yeahh! Alhamdulillah..akhirnya sampai jugak aku di negara jiran kita Singapura. Tapi aku bukan nya menjelajah ke seluruh negara tu, aim just nak bersuka ria dekat Universal Studio (USS) je. Korang tanya USS ni bezz ke x? Aku xtahu macam mana nak explain, tapi USS ni bagi aku memang gempak gilerr, kire rugi jugaklah siapa yang pergi Singapore ni tapi xpergi USS. Kira macam korang beli aiskrim tapi makan cone dia je aiskrim tu korang campak kan. Rugi kan?kan? 

USS ni sesuai bagi korang yang xde masa nak pergi melancong ke seluruh negara. USS ni semua dah ada. Pilih je arr korang nak pergi negara mana pun, negara yang korang tak terpikir nak pergi pon ada. So, USS ni menepati citarasa pada sesiapa yang suka kan keriangan tanpa batasan. Hamek arr korang seberapa banyak gambar yang korang nak sampai kamera rosak pon xapa. Aku xnak cakap banyak. Sekarang aku bawak korang masuk ke dunia USS. (p/s - gambar2 dibawah xikot sequences ok)


Ni lah dia globe lambang USS nih. Siap dengan effect asap bagai, konon bagi lagi meremang arr bila menengok statue nih. Aku advice korang datang sini on weekdays, see gambar di atas, xramai orang pun. Jadi dekat sini je kitorang dah amek masa 1 jam untuk bergambar. Bayangkanlah berapa banyak dah gambar ktorang tgkap. Senang sebab xramai orang.


Transformer The Ride. One Word only I can say. AWESOME! Sumpah! Masuk je Entrace USS tu, kitorang terus terjah ke sini. Effect 3D dia, macam korang rasa korang yang lawan dengan Megatron tu. Aku xtahu macam mana nak bagitahu korang just memang awesome. Korang kena rasainya sendiri. 


Kena arr pakai cemin mata 3D nih. Nasib pergi on weekdays. Xlah kitorang beratur panjang sangat. And for u all's information. Kitorang masuk dalam ni 2x. Dan itu membuatkan kepala aku pening giloo.

Haa, ni planet di mana kitorang bersusah payah bertempur tadi. 

Roller Coster ni memang gilerr. Merah - Human, Biru - Alien. Yang paling gempak Si Alien. Roller Coster ni jugak buatkan aku muntah hampir 5x. -____- " 

Bergambar dengan kakak2 Alien.

OMG! jumpe dengan Optimus Prime! ni kot part time job diorang bila xde perang kt US.. heee 

TADAA! Egypt ! Revenge Of The Mummy - Ride . Roller Coster 3D. Gempak! ;D

Dengan IMOTHEP! Hensem bapaknya dia! >_< 

We are now at Kingdom Far Far Away Shrek - 4D

Hamek kau. Besar bapaknya istana dia. 

 Street dekat Kingdom Far Far Away -cantekk!

Sangat bersih ok.

Dah 3 tempat aku bawak korang menjelajah USS nih. Ada lagi sambungan nya. Banyak lagi gambar2 yang aku akan tunjukkan dekat korang yang akan membuatkan korang rasa cam jeles dengan aku nak mula berkira2 hari nak pergi sini. (jahat x).kehkeh. Anyway..aku memang suggest kan korang pergi sini pun.
InsyaALLAH next post aku akan updated kan USS part 2. Lebih banyak aksi2 yang mendebarkan. haha ;D Terima kasih kerana sudi baca ;D